1. Kmečke igre v Dobu

Minulo nedeljo smo Kulturno športno društvo Dob organizirali prve kmečke igre,ki so potekale na travniku za gasilnem domom v Dobu.

Že pregovor pravi »DA SE PO JUTRU DAN POZNA«, tako je zjutraj sonce obsijalo prizorišče za 1. Kmečke igre. Dobro pripravljeni člani društva  smo si nadeli enotne  majice in že na vse zgodaj zjutraj prišli na prizorišče , kjer smo pripravili kuhinjo ,jurčka, poligon, rekvizite…… Zadolžene  članice so se ogrele za strežbo pijače. Ura se je bližala pričetku iger in zadišalo je kuhinjske strani.  Ob pol enajsti uri je završalo pod šotorom, kjer so se zbirali navijači in ekipe. Po programu smo začeli s prijavami otroških  ekip. Prijavilo se jih je šest. Vsako ekipo smo  označili z barvnimi trakovi in vpisali z izvirnimi imeni na tablo. Kot vodja iger, sem brala navodila ter komentirala igre. Štirje člani pa so sodili igre na poligonu in dva člana za sodniško mizo.
Po nagovoru predsednika društva smo, z otvoritveno igro začeli 1.kmečke igre Kulturno športnega društva Dob. V boj so se pogumno spustile naslednje ekipe;TRIJO ADIJO, EKIPA DA TE SKIPA, MUCKI,BAD GIRLS, KMEČKA LIGA in ekipa ČEŠNJE. Ekipe so se v tekmovalnem duhu sprehodile skozi igre, kjer so prikazali dogajanje na kmetiji. Pri otvoritveni igri so se z otroško igrivostjo zapodili v kup sena po črke da sestavijo besedilo 1. KMEČKE IGRE KULTURNO ŠPORTNO DRUŠTVO DOB. Cilj igreje bil, vsaka pravilno obešena črka, je točka. Po tekanju in brskanju v senu, so si zaslužili zajtrk. Da pa so lahko prišli do zajtrka, so tekmovalci spretno prenašali jajce na leseni žlici gor pa dol po poligonu. Vsa uspešno prenešena jajca na cilj,so si tekmovalci pridobili nove točke. Po dobrem zajtrku je bil čas za novo igro – skakanje, kjer so sprostili svojo energijo . Sledila je bolj umirjena in natančna igra. S pomočjo dilce na glavi, so jabolko po jabolko pospravljali v klet. Otroci so spet imeli čas za igro in so se šli slepe miši ob enem pa vožnja samokolnice po rokah. Točke so se nabirale in že so ekipe pogledovale na tablo in ocenjevale koliko boja je še potrebno za morebitno vodstvo. Sonce je že močno grelo, a potrebno je bilo še pobrati krompir z najmodernejšem kombajnom,ki so ga izdelali sami. Zaboj se je hitro polnil, saj so bili že potrebni osvežilnega tuša, ki je bila naslednja igra. S prenašanjem vode nad glavo, so se pošteno osvežili in urno polnili vedra z vodo. Cilj igre je bilo nanositi čim več tekočine. Tako so bile ekipe pripravljene za zadnjo igro, pospravljanje senika .Tekmovalci so s svojimi rokami prenašali 25kg kockaste bale po poligonu. Vsaka  ekipa je  lahko enkrat  vložila jokerja za podvojitev pridobljenih točk pri določeni igri. Po vsaki igri, sta člana za sodniško mizo, s  pomočjo računalnika pretvarjala čas ali točke v končni izkupiček točk in vpisovala na tablo. Na koncu je tabla pokazala sledeče: prva je bila ekipa MUCKI, druga BAD GIRLS in tretja ekipa ČEŠNJE, ostale ekipa pa so zaostajale samo za nekaj točk. Bilo je polno smeha. Mladi tekmovalci so pokazali tudi iznajdljivost in tekmovalnost, ob progi pa so veš čas navijali starši in drugi podporniki ekip. Ob 13 uri smo podelili prislužene nagrade vsem  ekipam. Prve tri ekipe pa so prejele tudi medalje, ki sta jih iz lesa izdelala član in članica društva . Sledil je premor in čas za hrano ter pijačo. Za vse tekmovalce smo priskrbeli brezplačen obrok s pijačo.
Na prizorišče so se pripeljali povabljeni konjeniki iz Konjerejskega društva Radohova vas in brezplačno z zapravljivčki popeljali obiskovalce po čudoviti okolici kraja. Na odru so se slišali zvoki ansambla Hec , iz sosednje vasi Hrastovega dola, ki je z domačimi melodijami božal po duši.  Ura se je bližala pol drugi popoldan, kar je naznanilo da je prireditev v polnem teku. Pri sodniški mizi so se zaslišali glasovi tekmovalcev  odraslih ekip,ki so se vpisovali na prijavnice in modrovali kakšno ime si bi nadeli. Za  1. Kmečke igre se je opogumilo deset ekip, iz vasi Javorje ekipa JAVORČANI,iz vasi Reber pri Žužemberku ekipa KRANČANI, ekipi BELI GALEB in SOD BREZ DNA so sestavljali sodelavci podjetja Treves iz Biča,iz Škofljega ekipa BUJ SE GA,ekipa LIMBERK iz Gorniškega kluba Limberk,prijatelji iz vseh vetrov so se poimenovali ROŽMARINI, zasedba  sosednjih vasi ekipa AMA,sodelavci in prijatelji mizarstva Ročka ekipa 3M in domača ekipa iz Doba PUEBLO DE DOB. Pred začetkom tekmovanja, nam je podžupan g. Smole predal spodbudne besede. Po predstavitvi sodnikov in splošnih navodil, smo v boj poslali močne ekipe. Že pri prvi igri, skakanje v jumbo vrečah, se je pokazalo tekmovalnost. Umirili smo tempo pri igri prenašanje jajca in stopnjevali zagretost ekip. Ekipe so vlagale jokerja, da bi ga čim bolj unovčile in pogledovale na tablo. Po igri, spravilo koruze in vožnja na okrogli bali, je najbolje kazalo ekipama iz podjetja Treves. Ekipe so se še lotile pobiranja krompirja in pospravljanje kockastih bal. Vsi zagreti od tekmovalnosti in pregreti od prijetnega sonca, so si privoščili še točenje vina. Ker je sledila zadnja igra, so ekipe usmerile svoje poglede na tablo s točkami in se začele med sabo spodbujevati. Pri tej igri so morali prenesti kockasto balo na drugi konec poligona. Vendar naloga je bila malo težja; opraviti so morali določeno število krogov okoli svoje osi, prijeti balo in jo nesti na drugo stran. Tukaj se je videlo, koliko vina so popili v prejšni igri. Veliko smeha je bilo, ko smo opazovali njihova vrtenja, da ne govorimo kako pijano so se podali na pot. Ena od tekmovalk je rekla, če ne bi poskusila ne bi verjela, da si lahko zaradi enega kola bolj zadet kot od 1 litra vina. Polno smeha in dobre volje smo počakali na končno preštevanje točk. Ob šesti uri smo razglasili rezultate in razdeli zaslužne nagrade. Na 1. Kmečkih igrah je zmagala ekipa SOD BREZ DNA, sledila je ekipa 3M in tretje uvrščena ekipa BELI GALEB. Ostale ekipe, ki so za nekaj točk zaostajale pa so tuhtale kako bodo drugo leto močnejše in uspešnejše.
Zahvala gre našim požrtvovalnim članom, PGD Dob, Kulturni zvezi Iv. Gorica , občini Iv. Gorica ter vsem sponzorjem, ki so podprli našo prireditev.
Vsi skupaj smo preživeli prečudovito nedeljo in z veseljem napovedujemo možnost tekmovanja, navijanja ter kakršnegakoli sodelovanje, tudi prihodnje leto na 2. Kmečkih igrah Kulturno športnega društva Dob.

 

DOB , 27 5 2016                               za KŠD Dob zapisala Renata Čebular

Komentarji