“PAPIRČKARJI” razstavljali na Vranskem

“PAPIRČKARJI” Kulturno športnega društva-DOB razstavljali na Vranskem

Že tretje leto zapored je, 21.3. in 22.3. 2015, na Vranskem potekala vseslovenska razstava rož iz krep papirja. Med več kot sto razstavljavci cvetja smo razstavljali tudi Papirčkarji KŠD-Dob. Razstave smo se udeležili z velikim ponosom, kljub temu, da smo aktivni slabi dve leti. Dva meseca pred razstavo smo se dogovorili, da bomo pokazali svoje znanje na določeni temi in ta je bila VSE ZA POROKO. Vsak član si je izbral kateri izdelek bo naredil in delo opravil doma, kajti ure na delavnicah so bile prekratke. Teden za tednom so se izdelki množili. Naredili smo naprsne šopke, poročna vabila, poročne šopke, blazinice za poročna prstana, aranžma za na mizo, brez poročne torte ni šlo, tudi mlaji niso manjkali. Naš predsednik pa je izdelal en meter in pol dolgo poročno limozino, katero smo okrasili z vrtnicami. Za to smo porabili veliko ur dela, saj je pri poroki vsak detajl pomemben. S pariškimi rožami, smo tudi okrasili stiradurni tepih, ki simbolizira ljubezen s srcem in dvema poročnima prstanoma.   Z veseljem smo na Vranskem izdelke postavile na ogled, kar na dveh mizah, ki ni manjkalo domačega slavju primernega peciva, ki so ga spekle marljive članice.

V soboto ob 10 uri je bila otvoritev s kulturnim programom  z uvodno besedo idejne vodje ga. Martine Felicijan, z nagovorom župana občine Vransko Franca Sušnika in župana občine Dobrovo-Polhov Gradec Franc Setnikar in Bojana Rogelj Škafar iz Etnološkega muzeja Slovenije, ter seveda z blagoslovom cvetja, ki ga je opravil g. župnik Janez Turinek. Oba dneva je bilo zelo veliko obiskovalcev iz celotne Slovenije.  Z zanimanjem so si ogledovali na tisoče prečudovito izdelanih cvetlic. Obiskovalci in tudi razstavljavci, so bili navdušeni nad našo postavitvijo in našim tepihom ljubezni, ki je z ostalimi prečudovitimi tepihi krasil sredino dvorane. Organizatorji so si res lepo zamislili izgled celotne razstave, tako je športna dvorana Vrana na Vranskem za dva dni postala središče ljubiteljev in izdelovalcev cvetlic iz krep papirja in  naše kulturne dediščine. Nam, Papirčkarjem, bo to ostalo v lepem spominu. Naužili smo se lepo izdelanih cvetlic, spoznali nove ljudi ter se tudi naučili nekaj novih tehnik izdelovanja cvetlic iz krep papirja. Na podlagi lepih izkušenj smo se  odločili , da se bomo še udeleževali tovrstnih razstav.

Razstavo smo v soboto 28.3.2015 postavili tudi v šoli Hrastov dol v sklopu Proslave za materinski dan, ki ga organizira Krajevna skupnost Dob. Na ogled jo bomo postavili še dvakrat ,najprej 18.4.2015 v Kulturnem domu Šentvid pri Stični za popestritev obiskovalcev na dobrodelnem  koncertu Karitas,ki  ga prireja Karitas Šentvid  in v poletnih mesecih v domačem kraju pri podružnični cerkvi Sv. Petra in Pavla .

Renata Čebular

Komentarji