Tradicionalni 20. “Dobuski pohod”

Tudi letos je Kulturno športno društvo Dob v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Dob organiziralo že tradicionalni »dobuski pohod«. Letos je bil pohod že dvajseti po vrsti, tako da ga lahko štejemo za jubilejnega.

Pohodniki so se zbrali v  nedeljo, 20. marca ob 8:00 na štartu pri gasilskem domu v Dobu in od tam krenili na pot, dolgo 15 kilometrov, ki jo je poprej ogledal in začrtal izkušeni pohodnik Marko Zorec. Po okrepčilu na štartu so se podali na pot skozi prijazno dolenjsko pokrajino in vreme jim je dobro služilo. Trasa jih je vodila skozi Grčevje, mimo cerkvice Sv. Lamberta, kjer je sledilo obvezno slikanje za gasilsko fotografijo. Nato so se povzpeli v Male Pece, od tam pa naprej v Hrastovdol in navkreber v Srebotnice, kjer je sledil daljši postanek z okrepčilom v Polončičevi zidanici, ki je pohodnikom prijazno odprla svoja vrata. Samo pogostitev so pripravile pridne roke članic in članov  Kulturno športnega društva Dob. Od tam so se pohodniki mimo luže na Kremenjeku povzeli na Veliki hrib (569m), nato pa mimo Sel pri Šumberku še na Kukelj (483m), od koder se je preko neolistanega gozda ponujal lep razgled na Dob in okoliške vasi. Sledil je povratek po trasi Jakobove poti čez Podboršt in Sela nazaj na izhodiščno mesto pri gasilskem domu. Tam pa je pohodnike že pričakala izdatna pogostitev, ki so jo organizatorji pripravili na igrišču za gasilskim domom.

Same poti se je letos udeležilo 78 pohodnikov, pri čemer sta najmlajša dva pohodnika štela nekaj več kot štiri leta ter sta dokazala, da rek, ki pravi: »Kjer je volja, tam je pot!«, še kako drži.  

Anže in Helena Hobič

Komentarji