22. Dobuski pohod – 2024

V nedeljo 25. Februarja smo v organizaciji Kulturno športnega društva Dob in Krajevne skupnosti Dob organizirali že 22. tradicionalni Dobuski pohod.  

Tokrat smo se odločili za dokaj zgodnjo uro, saj smo štartali že ob 8. uri. Zbralo se nas je kar 148.  Menim, da se naš dogodek odvija v pravo smer, saj smo imeli pohodnike iz raznih koncev Slovenije. Najmlajši pohodnik ni štel niti leto dni. Najstarejši pa naj bi imel po pogovoru sodeč mnogo več. Med dvema pohodnikoma je stekel pogovor »tebe pa že nisem videl sto let« iz teh besed se je dalo sklepati, da je bilo med pohodniki tudi nekaj takih – starejših.

Takoj se je začutila dobra energija in vedeli smo, da nas čaka lep dan, poln presenečenj in lepih vtisov.

In krenili smo na pot. Dolga vrsta se je vila iz Doba proti Vrhu. Prvo prijetno presenečenje je bilo kmalu po startu. Domačija pri Radljevih na Rdečem kalu  je nas pogostila z dobrotami iz njihove kmetije. Sledil je vzpon na 554 m visok hrib po imenu Vrh. Tu so nas člani Kulturno športnega društva Dob pričakali z okrepčilom, okusno ocvirkovko, kuhančkom in čajem. Pot smo nadaljevali mimo luž pri Kremenjaku do vasi Orlaka. Ogledali smo si vaško lužo in krenili  do vasi Arčelca.

Pri cerkvi v Arčelci je bil še posebej lep in sladek sprejem, saj sta nas pričakala dva najmlajša pohodnika z sladkimi bomboni. Sledila je pogostitev, tudi za žejne je bilo poskrbljeno.

Po travnikih in gozdovih nas je vodila pot do vinske gorice Brinova gora po domače Brinovke. Cilj je bil med vinogradi v zidanici pri Lovretovih iz vasi Reber, kjer so nas sprejeli ob zvokih harmonike ter nas bogato pogostili.

Seveda pa v zidanici brez pokušine vin ne gre. Gostitelj Štefan je to nalogo opravil z odliko.

Kaj kmalu se je oglasila tudi pesem, saj v prijetni družbi in ob dobri kapljici je to vse mogoče. Sledilo je še zadnje dejanje in sicer spust v dolino, ter vožnja z avtobusi do starta. Tu pa že tradicionalna pogostitev z golažem. Zopet se je izkazal nas kuhar Jože ob pomoči članic KŠD Dob.

Rahlo utrujeni in polni lepih vtisov smo v poznih popoldanskih urah pohod zaključili. Od pohodnikov je bilo slišati, da se drugo leto zopet srečamo.

Dobrodošli,

Vsem ki ste sodelovali pri izvedbi dogodka iskrena hvala, posebej pa gre zahvala krajevni skupnosti Dob za finančno pomoč.

                                                          Zapisal: Marko Zorec in Lojze Fortuna

Komentarji