Pohod na Vrh

V nedeljo 14. februarja smo imeli v organizaciji KŠD Dob in KS Dob že peti pohod na Vrh. Pohoda se nas je zaradi slabe vremenske napovedi udeležilo “le” 45 pohodnikov. Veliko nas je bilo izkušenih pohodnikov iz PD Polž in Gorniškega kluba Limberk, zato smo hodili z hitrejšim tempom.
Po startu pred gasilskim domom v Dobu, smo pohodniki najprej obkrožili Dob. Od Podboršta naprej pa smo hodili po že uglajeni stezi na Vrh. Na Vrhu so nas člani kulturno športnega društva Dob postregli s čajem, kuhančkom, ocvirkovko… Najbolj pa so mi ostali v spominu Valentinovi krofi – unikatna sladica članic Kulturno športnega društva Dob. Sicer pa imamo na Vrhu vpisno knjigo. ​Lani je bilo vpisanih 2419 pohodnikov. Najbolj prizadevna pohodnica je bila lani na Vrhu 263 krat. Za svoj trud je dobila tudi lesen pokal, imenovan vrhuška grča. Že na Vrhu smo začutili prve kapljice dežja, zato smo se kar odpravili v dolino. Ko smo prišli do kraške uvale Hrastovega dola, je že kar lepo deževalo.
V nekdanji osnovni šoli v Hrastovem Dolu, smo se nato malo odpočili. Tam smo si ogledali tudi razstavo “Tako smo živeli”, ki prikazuje življenje v Šentviški fari leta 1950. Gospod mag. Dušan Štepec nam je tudi zelo lepo predstavil življenje, ki se ga moja generacija ne spomni.
Po končani predstavitvi in čajčku, smo zaradi dežja malo skrajšali pot. Mimo Rdečega Kala smo korakali kar po cesti in predčasno prišli na cilj v Dob. Tam nas je v garaži Gasilskega društva Dob čakal pasulj iz kotla. Člana Kulturno športnega društva Jožeta, moram res posebno pohvaliti. Skuhal je res odličen pasulj – za prste oblizat.

​Marko Zorec

Komentarji